PRVENSTVO HRVATSKE U KROS TRIATLONU


Ove subote, 27. rujna, oko jarunskog jezera su se okupili brojni, što profesionalni što rekreativni, triatlonci i duatlonci. No, ovog puta zona tranzicije nije bila ispunjena specijalkama nego raznolikim MTB-ovima. U organizaciji Zagrebačkog triatlon saveza održano je prvenstvo Hrvatske u kros triatlonu u sklopu kojeg su održane dvije utrke: supersprint kros triatlon (200 metara plivanja – 4500 metara bicikla – 1500 metara trčanja) i sprint kros triatlon (500 metara plivanja – 11000 metara bicikla – 3000 metara trčanja). Osim njih, održane su dvije promo utrke kros duatlona – A za uzrast od 6 do 15 godina, te B za 16 – 99 godina.

Pošto se radilo o kros triatlonu, osim bicikla, i staza je bila drugačija. Umjesto uobičajenog asfalta, ruta je bila premještena na travu, blato, lišće, šljunak, plažu, brijeg, jarak i šumu. Utrka je bila zanimljivija i gledaocima jer su se natjecatelji morali snaći nailazeći na umjetne i prirodne prepreke, skakaone, hupsere i sl. Pošto su rijetki natjecatelji bili oni koji imaju iskustva sa takvim tipom staze, bilo je padova i nošenje bicikla preko prepreka. Pričalo se da za kros najviše treba biti hrabar, a onda sve ostalo.

Matija Lukina prvi je puta sudjelovao na prvenstvu Hrvatske u kros triatlonu. Pošto nema mnogo iskustva niti trenira sa MTB-om, glavni ciljevi su bili ne ozlijediti se i naravno zabaviti se. Nakon što je očekivano prvi isplivao, krenula je borba puna blata fokusirana na tehničku zahtjevnost na biciklu. Publika je bila puna iščekivanja da se pokaže tko će se najbolje snaći, pa je tako Matija ugodno iznenadio kada je, nakon prvog kruga, dopedalirao iz šume kao drugoplasirani. Matiju su ganjali dečki koji imaju mnogo više iskustva sa takvim tipom staze no Matija je svakim krugom bivao sigurniji u svoju vožnju pa je tako stigao do druge tranzicije na sigurnom drugom mjestu sa velikom prednosti od nekoliko minuta pred trećim natjecateljem. Na trčanju je održao prednost pred trećim i smanjio razliku za prvim. Prvo mjesto Hrvatske u kros triatlonu zasluženo je osvojio Matija Krivec iz TK Swibir, 50-ak sekundi nakon njega srebrnu medalju osigurao je naš Matija Lukina, a 3. mjesto 3 minute nakon njih Gordan Petković iz TK Zrinski Novatec.

Matija je imao najbolje vrijeme plivanja i trčanja, no izgleda da se MTB treba malo isprobati i vježbati i koji puta prije trke. U svakom slučaju organizacija je bila odlična, zabave nije manjkalo, a ova trka će svakako Matiji biti motivacija za dalje. Osim Matije, iz TK Rudolf Perešin nastupao je i Ivan Miškulin zauzevši 5. mjesto u dobnoj skupini M40.

Sljedeći vikend, 4.listopada, Matija ponovno ide u lov na tron malo izvan triatlona. Sudjelovat će na prvenstvu Hrvatske u sprint duatlonu. Sretno! (J.Đ.)

REZULTATI

SPONZORI
FACEBOOK